Verband tussen stress en lichamelijke klachten

Stress betekent letterlijk spanning en zorgt er voor dat het lichaam zich gereed maakt voor actie. Dit wordt in gang gezet door het hormoon adrenaline. Hierdoor kunnen we ons voorbereiden op bedreigingen die op ons af komen. Dit wordt ook wel “fight or flight response” genoemd. Als de dreiging of moeilijke klus voorbij is, keert het lichaam terug in zijn gewone staat. Dit ervaren we als opluchting: de spanning glijdt van ons af.

Stress die te lang aanblijft, wordt ’ ongezonde stress’ genoemd. Stress wordt uitgelokt door een stressor. Een stressor is een gebeurtenis. Dit kan van alles zijn.

De hoeveelheid stress die men ervaart is onder andere afhankelijk hoe men over de stressor denkt. Langdurige stress geeft het lichaam weinig tijd om te herstellen. De stressoren blijven te lang bestaan, of volgen elkaar te snel op, waardoor het lichaam uitgeput raakt. Iemand kan vatbaar worden voor ziekten en infecties omdat de weerstand afneemt. Naast stress, spelen bij klachten die lang duren, vaak ook andere factoren. Het is zelfs mogelijk dat de oorspronkelijke stressor al is verdwenen, maar dat de lichamelijke klachten een nieuwe stressor zijn. De klachten gaan een eigen leven leiden.

Stresscounseling kan helpen of de stress de oorzaak is van uw lichamelijke klachten. We gaan op zoek naar aanwijzingen hier voor.

Benieuwd wat stresscounseling voor u kan betekenen neem dan contact met mij op. Het intakegesprek is tot 31 maart gratis.

Astrid van der Ham

info@mindfit-coaching.nl

# mindfit-coaching # stress # stress-counseling

Home
Over mij
Stress
coun
seling
Mind
fulness
Kracht
gericht coachen
Blog

Pin It on Pinterest

Share This